Kineziotaping

Kineziološki »taping«
Na televizijskih prenosih velikih športnih dogodkov smo že pred leti lahko videli raznobarvno »polepljene« nogometaše, odbojkarje, teniške igralce, plavalce … Danes lahko tudi v Sloveniji srečate že denimo rekreativne tekače ali kolesarje, polepljene z barvastimi trakovi, ponavadi po okončinah in zgornjem delu trupa. Še pred kratkim je bila to za nas eksotika in nerazumljena moda tujih vrhunskih športnikov. Nemška triatlonska reprezentanca z največjim številom najboljših triatloncev na svetu v olimpijski in dolgi disciplini namreč tehniko koneziološkega kineziološkega lepljenja traku ali tako imenovanega kineziološkega tapinga uporablja že več kot 25 let.

 

Kineziotaping
Samolepilni barvni trakovi
Pri kineziološkem tapingu gre za nameščanje elastičnega samolepilnega traku, ki sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok. Metoda je učinkovita tudi za nevrološke simptome zaradi stimulacije kožnih receptorjev. Nameščeni trakovi spodbudijo telo, da začnejo v njem potekati naravni procesi samozdravljenja, saj ponuja oporo in stabilnost mišicam ter sklepom brez omejitve naravnega obsega gibov. Učinkovita je pri številnih ortopedskih, nevromišičnih, nevroloških in drugih medicinskih stanjih. Športniki jo imajo radi prav zaradi učinkovitosti pri izboljšanju propriocepcije (sposobnosti zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnega dela telesa v prostoru) in koordinacije med tkivi, ki so udeležena pri gibanju (kosti, mišice, vezivno tkivo).

Pomoč vrhunskim športnikom
Pri vrhunskih športnikih ta metoda omogoča učinkovitejši trening in tudi terapijo v času treninga. Metoda izboljša mišične funkcije zaradi podpore ali razbremenitve mišice, stabilizira sklepe, repozicionira subluksirane (nekoliko pomaknjene) sklepe in podpira naravno funkcijo sklepov, podpira vezi in ligamente, odstranjuje zastoj in izboljša pretok limfe. Metoda je učinkovita tudi za rehabilitacijo bolnikov po operativnih posegih, ker s to zmanjšamo možnost vnetja, bolečino, oteklino, povečamo pa obseg gibljivosti, skrajša se tudi čas rehabilitacije. Precej jo uporabljamo pri bolnikih s kroničnimi bolečinami zaradi poškodb oziroma stanj gibalnega sistema, pri nosečnicah za podporo med nosečnostjo in po porodu, pri bolnikih (tudi dojenčkih in otrocih, ne le odraslih) z nevrološkimi težavami in, kot že rečeno, pri športnikih v času »sveže« poškodbe, sanacije poškodbe oziroma kot preventivo pred poškodbo najbolj ogroženih mišic oziroma sklepov.

Kineziotaping
Trakove naj raje lepi terapevt
Barvni trakovi niso samo učinkovito orodje za izvajanje metode, ampak tudi prava modna muha. Kineziološki trak je sestavljen iz bombaža in elastičnih vlaken ter posebnega vijugastega nanosa lepila. Trakovi imajo do 40-odstotno raztegljivost, ne povzročajo alergij, so vodoodporni, dopuščajo znojenje, ne vsebujejo lateksa in ne vsebujejo zdravil. Osnovni principi lepljenja so sicer na videz preprosti – na spletu lahko najdete navodila za lepljenje trakov pri različnih športnih poškodbah, trakove pa je mogoče kupiti v specializiranih prodajalnah -, vendar iz izkušenj lahko trdimo, da uporaba trakov za kineziološko lepljenje brez fizioterapevtske obravnave ne prinese trajnega in zadovoljivega učinka. Metoda ni učinkovita, če terapevt napačno oceni vzrok težave, če obravnavan del telesa ni v pravilnem položaju za namestitev traku ali če je nateg traku premočan ali prešibak. Terapijo naj izvaja za to usposobljen fizioterapevt, ki najprej naredi fizioterapevtsko oceno poškodbe oziroma težave in predlaga fizioterapevtske ukrepe za njeno sanacijo, na primer hlajenje, dvig poškodovane okončine, počitek, namestitev traku, pri športnikih, na primer tekačih, pa še spremembo obutve, tehnike teka, količine in intenzivnosti treninga.

VIR: http://medicina.finance.si/357642/Samo-pravilna-namestitev-traku-je-terapevtsko-ucinkovita