Terapevtska masaža

Kaj je terapevtska masaža?
Terapevtska masaža je tehnika masaže, s katero dosežemo sprostitev in povečano prekrvavitev določenega dela telesa ter tako pospešimo regeneracijo mišic in tkiv. Najpogosteje so to mišice, ki potekajo vzdolž hrbta in se naraščajo na vretenca in lopatice. S terapevtsko obdelavo teh mišic odpravljamo mišične zatrdline oz. vozle, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega obremenjevanja mišice in motenj v lokalni presnovi. Z masažo ogrejemo in raztegujemo mišico, kar pospeši odstranjevanje strupov, ki so se nabrali zaradi zmanjšane prekrvavitve tkiva, poveča se gibljivost sklepov ramenskega obroča, poveča se absorpcija hranil v medvretenčne ploščice, ki se obnovijo ter sprostijo pritisk na živčne poti ob hrbtenici, izboljša se drža telesa in blagodejno vpliva na psihično počutje človeka.

Kdaj se izvaja?
Masaža se izvaja pri vseh lažjih in težjih problemih hrbtenice ter poškodbah. Indikacije za masažo so: stare poškodbe in operacije na hrbtenici, posedanje diskov, hernia, degenerativna obolenja hrbtenice, bolečine zaradi pritiskanja vretenc na živec, išijas, lumbago, kronična obolenja…

Učinki
Enkratna terapija izboljša stanje za nekaj dni, več zaporednih terapij z vmesnimi presledki pa učinkujejo na daljše obdobje. Stranskih učinkov ni. Masaža se osredotoča na predel vretenc in diskusov, kjer je največ težav(predel 4. in 5. ledvenega vretenca). Z rednimi obiski pri terapevtu se stanje pacienta znatno izboljša, prepreči ali omili se napredovanje kroničnih bolezni, zmanjša se bolečina in s tem pripomore k višji kvaliteti življenja.